155 svenska gripanden i massiv polisoperation

Europol har offentliggjort jätteinsatsen. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Brott (TT)

Internationell polis har lyckats infiltrera kriminella genom ytterligare en krypterad telefontjänst – Anom. Operationen har lett till att 800 personer har frihetsberövats världen över. Inom den svenska delen av insatsen har 155 personer gripits och ett tiotal mord förhindrats, enligt polisen.

– Den här operationen är exceptionell sett till det globala resultatet, säger Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande operationschef, på en pressträff.

Avgörande för operationen har varit den krypterade telefontjänsten Anom, som använts av kriminella för att planera, koordinera och kunna genomföra brott. Det de inte vetat om är att Anom skapats och administrerats i det dolda av FBI.

Efter det att Encrochat och Sky ECC hackats och tagits ner letade världen kriminella efter en ny krypterad telefontjänst.

– Anom fyllde det tomrummet, säger Jean-Philippe Lecouffe.

"Inte säkra"

Operationen har pågått under flera års tid och involverat polis i 16 länder – däribland Sverige. Hittills har 155 personer frihetsberövats som en del av den svenska insatsen.

Fem personer har enligt Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, gripits i Spanien – ett land dit flera svenska kriminella de senaste åren tagit sin tillflykt.

– De bor där för att de trodde att de skulle vara säkra där. Samarbete mellan länder visat att de inte är säkra någonstans. Sverige kommer att fortsätta arbeta över gränserna, säger Linda H Staaf vid pressträffen.

Stoppat mord

Polisen säger sig ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord. Av de gripna bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

Anom-tjänsten har totalt haft omkring 12 000 användare världen över. Svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1 600 av dessa. Av dessa har polisen tagit ut 600 användarkonton vars aktivitet bedömts vara särskilt intressant

Enligt Linda H Staaf är det här ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten i Sverige och internationellt. Alla sju polisregioner i landet har deltagit.

MC-gäng

Redan innan Europols pressträff hade information om operationen kommit ut, bland annat från olika mediers avslöjanden och vid pressträffar med polis i Australien och Nya Zeeland.

Såväl maffianätverk som asiatiska brottssyndikat och kriminella mc-gäng ska ha övervakats när de diskuterade allt från narkotikaaffärer till mord.

Operationen beskrivs som ett mycket hårt slag mot den organiserade brottsligheten. Bara i Australien greps över 200 personer som tillhör kriminella nätverk under natten till tisdag. Över hundra vapen beslagtogs samtidigt, liksom nära sju ton droger.

I Nya Zeeland hölls en liknande presskonferens där det berättades om stora beslag av bland annat metamfetamin, skjutvapen och stora mängder kontanter.

Pratat öppet

Enligt Reece Kershaw, chef för den australiska federala polisen AFP, pratade de misstänkta öppet om brottslig aktivitet på Anom.

– Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas, säger han vid presskonferensen.

Enheterna kunde köpas på den svarta marknaden, men det krävdes en kod från en redan existerande användare för att få tillgång till tjänsten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna fick ut telefonerna bland framstående personer i den undre världen, vilket hjälpte till att öka Anoms popularitet och gjorde att andra kriminella vågade lita på tjänsten.

Operationen ska ha möjliggjorts tack vare att amerikanska FBI tidigare lyckats knäcka två liknande telefontjänster – Phantom Secure samt Sky Global.

Fakta

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade telefontjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade förra våren.

I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det är dubbelt så stort som Encrochat.

Flera av de krypterade telefontjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.