Jessika Roswall Sveriges nya EU-kommissionär

Jessika Roswall föreslås som Sveriges nominering till ny EU-kommissionär under en pressträff med statsministern. Bild: Mikaela Landeström/TT

Politik (TT)

Regeringen lägger fram Jessika Roswall (M) till posten som Sveriges nästa EU-kommissionär. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens under måndagen.

– Det är ett ärofyllt uppdrag, säger Roswall.

Jessika Roswall är i dag EU-minister i regeringen och kommer att ersätta Ylva Johansson (S) som har suttit på posten sedan 2019.

– Jag vill först och främst säga att jag är oerhört hedrad och tacksam över att ha fått det här förtroendet av statsministern att bli nominerad. Det är ett ärofyllt uppdrag att få möjligheten att bli Sveriges nästa EU-kommissionär, säger hon.

– Det känns helt ärligt, helt fantastiskt.

Jessika Roswall kommer att skickas till Bryssel för den nya EU-kommissionen som tillträder sent i höst. Det blir då första gången på Sveriges 28 år som en moderat får posten som EU-kommissionär.

Vilket ansvarsområde i kommissionen som den nya svenska deltagaren kommer att få avgörs sedan efter förhandlingar med kommissionsordföranden.

Både statsministern och EU-ministern passade på att tacka Ylva Johansson för sina insatser som EU-kommissionär under pressträffen.

– Hon har varit helt avgörande i migrationspakten, i de beslut som ledde fram till migrationspaket där både hon i kommissionen och Tomas Tobé i EU-parlamentet var väldigt avgörande, säger Kristersson.

Fakta

Här är Sveriges EU-kommissionärer sedan inträdet 1995:

1995-99: Anita Gradin (S), rätts- och inrikeskommissionär.

1999-2010: Margot Wallström (S), miljökommissionär till 2004, vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation till 2010.

2010-2019: Cecilia Malmström (L), inrikeskommissionär till 2014, handelskommissionär till 2019.

2019- 2024: Ylva Johansson (S), inrikeskommissionär.

Kommissionen består av en ledamot från vart och ett av de 27 medlemsländerna. Kommissionärerna företräder inte sina egna länder utan ska se till hela EU:s bästa.

Kommissionsordföranden bestämmer vilket sakområde de får ansvar för.

Kommissionären nomineras av regeringen, men behöver sedan godkännas av kommissionsordföranden och EU-parlamentet.