KRIGET I UKRAINA

Ukrainare får rätt till högre ersättning

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Politik/Ukraina (TT)

Ukrainare på flykt i Sverige kommer i höst att kunna få etableringsersättning på 308 kronor per dag. I dag får många enbart dagersättning på 71 kronor per dag, meddelar regeringen som ihop med Sverigedemokraterna har antagit en lagrådsremiss.

De cirka 40 000 ukrainare med tillfälligt skydd i Sverige ska också tidigare än grundregeln kunna få bli folkbokförda, berättar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), Ludvig Aspling (SD), och Ingemar Kihlström (KD) på en pressträff.

Förslaget innebär enligt regeringen att cirka 33 000 ukrainare kommer att folkbokföras från 1 november i år.

I förslaget ska de berörda ukrainarna få bättre hjälp in på arbetsmarknaden, via Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Till det kopplas rätten till sjukersättning och föräldrapenning på grundnivå.

Men det finns en del undantag. Ukrainska flyktingar kommer inte få rätt till barnbidrag eller bostadsbidrag som exempel.

Och många kommer att få fortsatt nöja sig med 71 kronor om dagen.

– Det är klart, det är en tuff nivå, säger Malmer Stenergard, men lägger till att det nya regelsystemet gör att de snabbare än tidigare kan få rätt till den högre etableringsersättningen.

Lagen ska börja gälla från 1 november 2024.