BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Dystert rekord för telefonbedrägerier: Stölder för 660 miljoner

Många luras att godkänna transaktioner när bedragare utger sig för att representera företag eller myndigheter. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Förra året anmäldes över 26 000 telefonbedrägerier, vilket är en ökning med 25 procent. I tron att de har haft att göra med seriösa samhällsaktörer har offren blivit bestulna på mer än 660 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Så kallad ”vishing” innebär att en person blir uppringd av någon som utger sig för att vara från exempelvis polisen eller banken. Den som svarar i telefonen övertalas att lämna ifrån sig lösenord eller att godkänna transaktioner, vilket många går med på i tron att de pratar med en seriös samhällsaktör.

Den här typen av bedrägerier ska enligt DN ha klassats som systemhotande av polisen redan 2018, och sedan dess ska antalet anmälda brott ha ökat med flera hundra procent.

– Det är klart att det är frustrerande. Jag pratar med målsäganden dagligen och många mår jättedåligt, man har blivit av med alla besparingar och man skäms. En del har inte ens berättat för sina närmaste, säger Caroline Green, förundersökningsledare på bedrägerienheten i polisens region öst, till DN.

DN: 2023 var rekordår för telefonbedrägerier