Frukt och grönt blir mer färgglada

Färgglada frukter och grönsaker är nyttigare. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa (TT)

Frukter och grönsaker blir allt mer färgglada, något som inte bara är vackert utan också hälsosamt, rapporterar Vetenskapsradion.

De skarpare färgerna beror på att växförädlare tar fram nya sorter som är mer rika på så kallade antocyaner, ett ämne som förekommer naturligt i bland annat svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och vilda blåbär och som är bra för kärl och hjärta.

– Det vi ser resultatet av nu är en utveckling som började för många många år sedan. Både med hjälp av traditionell växtförädlingsteknik där man använt den mångfald som finns hos vildarter från Chile bland annat och genom traditionella korsningar där man fått fram ett ökat innehåll av antocyaner, säger Kimmo Rumpunen forskare och växtförädlare vid Institutionen för växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Vetenskapsradion.