Då är chansen störst att se Musks satellittåg

Uppskjutning av en Falcon 9-raket lastad med Starlink-satelliter tidigare i juli. Arkivbild. Bild: John Raoux/AP/TT

Rymden (TT)

Meteorregnet Perseiderna har nått sin kulmen – men ett nytt himlafenomen går att beskåda under de kommande nätterna. Det är satelliter tillhörande Elon Musks företag Space X som passerar Sverige i ett tåg.

– Det är så oerhört annorlunda, det är häftigt att se, säger entusiasten Calle Rosenqvist.

Var du ute och spanade efter stjärnfall, men fick i stället syn på ett mystiskt ljuståg som gled över natthimlen? Det var troligtvis Starlink-satelliter som passerade.

– De ska arbeta tillsammans i grupper och går därför som tåg på himlen. Det är lite ovanligt med tanke på att de satelliter man ser vanligtvis åker som en prick på himlen. De är ofta större och ligger längre bort från jorden, säger Calle Rosenqvist. Han är chefredaktör på fototidningen Kamera & Bild men driver också bildsidan Norrsken på Facebook, och följer noga det som utspelar sig på himlen.

Starlink är ett globalt bredbandssystem som Teslachefen Elon Musks företag Space X bygger upp. Nätet består av tusentals små satelliter, och för att få täckning behöver användaren på marken en terminal, alltså en liten platt satellitantenn.

Skickades nyligen upp

Satelliterna är indelade i olika så kallade skal, som ligger på olika avstånd från jorden. De som passerar över Sverige just nu tillhör skal tre och skickades upp den 13 augusti.

– De kommer att cirkulera här men man kommer inte att kunna se dem hela tiden. Bland annat kommer de vara för nära horisonten och då är det svårt att se, eller så går de högre upp men under dagen, säger Calle Rosenqvist.

Nästa tydliga chans att se satelliterna är redan natten till tisdagen, några minuter efter halv två på natten. Även den 17 augusti klockan 01.45 och den 18 augusti omkring 01.57 går de att se, enligt Calle Rosenqvist.

– Titta söderut så kan man inte missa dem. I övrigt är det bra att befinna sig på en hög plats långt ifrån ljus, precis som när man letar efter norrsken, säger han.

Kommer söderifrån

De känns igen på sin tågliknande formation och passerar långsammare än ett stjärnfall.

– Många har säkert sett stjärnfall som rör sig jättesnabbt och försvinner direkt. Men när man ser de här ljuspunkterna får man nästan en känsla för själva banan, hur de åker runt jorden. Det känns stort, säger Calle Rosenqvist.

Alice Nordevik/TT

De nyligen uppskjutna Space X Starlink-satelliterna fotograferade med en mobiltelefon när de rörde sig över Uppsala den 15 augusti 2022 strax före klockan halv två på natten. Bild: Calle Rosenqvist