Rikspolischefen: "Man försökte döda poliser"

Kommenderingschef Jonas Hysing och rikspolischef Anders Thornberg vid deras pressträff med anledning av de senaste dagarnas våldsamheter. Bild: Fredrik Persson/TT

Brott (TT)

De senaste dagarnas upplopp och våldsamheter är oacceptabla och "allvarligt våld" har riktats mot polisen och allmänheten, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

– Det är värre än våldsamt upplopp, säger han på en pressträff.

En märkbart upprörd rikspolischef säger sig vara "jävligt förbannad, på ren och skär svenska" över det besinningslösa våld som poliser utsatts för under helgen.

– Man försökte att döda poliser, säger Anders Thornberg på en pressträff under måndagen med anledning av de senaste dagarnas upplopp i flera svenska städer.

– Poliserna står där ute och riskerar sina liv. De står där för vår skull, för samhällets skull. De vet inte om de ska komma hem till sina nära och kära.

Han anser att det handlar om mycket grova brott som utförts.

– Det är synnerligen allvarliga brott som har riktats mot vårt samhälle. Det är värre än våldsamt upplopp. Enligt mitt sett att se det rör det sig i vissa fall försök till mord, eller åtminstone grovt blåljussabotage, säger Anders Thornberg.

– Samhället har misslyckats, och hela samhället måste ta tag i situationen annars kommer det här att fortsätta länge. Vi måste sätta ner foten, fortsätter han.

Kriminella

Han säger också att upploppen inte piskats i gång enbart av vanliga motdemonstranter utan att polisen har identifierat personer som annars ingår i kända kriminella nätverk i förorterna.

– - Det har varit kriminella individer som har utnyttjat de här tillfällena för att använda våld mot samhället som inte har något med demonstrationerna att göra, säger Anders Thornberg.

Inför upploppen förekom uppmaningar på sociala medier om våld mot polisen.

– Vi vet att det finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som orkestreras utanför landet, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Val.

– Väldigt mycket talar för att det var polisen som var måltavlan, snarare än arrangören, fortsätter han.

"På tårna"

Upploppen har hittills resulterat i 26 skadade poliser, 20 skadade polisbilar och 14 skadade ur allmänheten.

Enligt Thornberg är det nämligen inte säkert att våldsamheterna är över, polisen vet inte hur det kommer att se ut de kommande nätterna.

– Vi är på tårna inför vad som kan hända, säger rikspolischefen.

Polisen har under helgen flera gånger fått frågan varför man tillåter manifestationer av den här typen.

– Det är väldigt starkt grundlagsskyddat. Det är väldigt tydligt vad som åvilar polisen. Vi skulle vara på ett sluttande plan om vi skulle vika ner oss för demonstrationsrätten. Det är polisens uppgift, så går det till i en demokrati, svarar Thornberg.

Polisen uppmanar också människor som har eget videomaterial från upploppen att överlämna det till polisen. Ett uppladdningsformulär kommer att finns på polisens webbsajt.

– Vi har ett väldigt gott utgångsläge för att lagföra så många som möjligt. Det är det viktigaste vi kan göra på kort sikt. De ska låsas in, och de ska låsas in länge, säger Anders Thornberg.

Vivvi Alström/TT

Webbkarta med städer som haft upplopp och kravaller under påskhelgen 2022. Bild: Anna-Lena Lindqvist
Upploppen och oroligheterna har pågått under hela påskhelgen. Här från Norrköping i går. Bild: Stefan Jerrevång/TT