Eon om Malik: "Den värsta stormen på länge"

Peter Hjalmar, regionchef Syd på Eon, på plats då en 10000-voltledning som skadats under stormen lagas utanför Osby. Bild: Johan Nilsson/TT

Väder (TT)

Tiotusentals hushåll drabbades av strömavbrott när stormen Malik drog genom landet. Många har fått elen tillbaka, men bara Eon har fortsatt 1 800 kunder som är strömlösa och en del av dem kommer att få vänta till tisdagen.

– Den här stormen som har drabbat södra Sverige är den värsta på länge, säger Peter Hjalmar, regionchef för Eon i södra Sverige.

Eons målsättning är att alla ska få strömmen tillbaka i dag, men det kommer att finnas enskilda kunder som får vänta tills i morgon, enligt Peter Hjalmar.

För Eons räkning är problemen störst i Jönköpings län och de norra delarna av Kalmar län.

Även Kraftringen är ute och besiktigar stormskador och bolaget konstaterar i ett pressmeddelande att störst skador hittats i Torsås, Hallabro, Klippan, Ljungbyhed, Eslöv och Hörby. Bland Kraftringens kunder väntar cirka 120 på att få strömmen tillbaka.

Vattenfall hade vid lunchtid åtta pågående avbrott som drabbar cirka 600 kunder, medan Ellevio har cirka 170 kunder som är strömlösa på grund av oplanerade avbrott.

Det är stora träd som vält under stormen Malik, konstaterar Peter Hjalmar, som drar paralleller till stormen Gudrun 2005, då hundratusentals blev utan el och vissa var strömlösa i många veckor.

– Genom de här investeringarna som vi har hållit på med sedan 2005 så har vi vädersäkrat 95 procent av våra ledningar. Det är det vi ser resultatet av nu. Hade vi inte gjort dessa enorma investeringar på flera miljarder så hade vi haft en större samhällskatastrof, säger Per Hjalmar.

Ovädret drog in över västkusten och södra Sverige under lördagskvällen. På flera av SMHI:s kuststationer uppmättes vindar i orkanstyrka. Stormen rörde sig sedan österut.

Förutom nedblåsta träd – och en byggkran i Malmö – blev följden stora störningar i tåg- och flygtrafiken och att broar fick stängas.

Som mest var 40000 elabonnenter utan ström under stormen Malik. Bild: Johan Nilsson/TT