Flydde till Sverige – idag är han mångmiljardär

Bild: Mostphotos

AI-företaget Databricks vd Ali Ghodsi och hans medgrundare var inte intresserade av att starta ett företag. Åtta år senare är minst tre av dem miljardärer, skriver Forbes.

När det relativt nystartade företaget hade problem var det dags att byta vd. Men istället för att plocka en ny karriärist från Silicon Valley, som de flesta andra bolag hade gjort, valde styrelsen att göra en av grundarna till vd, den motvillige entreprenören Ali Ghodsi vars familj flydde från Iran på 80-talet. Ghodsi hamnade i Sverige där han utbildade sig, bland annat på KTH, innan han till slut reste till USA 2009.

– En del i styrelsen tänkte naturligtvis - "det här är inte meningsfullt; byta ut en professor mot en annan, säger den amerikanske affärsmannen Ben Horowitz till Forbes. Han var själv skeptisk till att uppdraget skulle ges till en akademiker utan erfarenhet av att driva ett företag.

En kompromiss uppnåddes i styrelserummet: Ghodsi fick ett års försök att få fart på företaget.

Idag har AI-företaget Databricks mer än 5 000 kunder, och Forbes uppskattar att det är på väg mot mer än 500 miljoner dollar i intäkter 2021, en ökning från cirka 275 miljoner dollar förra året, skriver Forbes.

Det är ganska bra för ett gäng hippies, som Ghodsi uttrycker det. Medgrundarna har idag blivit mångmiljonärer och till och med miljardärer (i dollar).

Forbes: Han var inte ens intresserad av att tjäna pengar

DI: Svenskens databolag tar sikte på USA-börsen – värderas till 235 miljarder: ”Vi har ett försprång”