KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Wallenberg öppnar för ny kärnkraft: ”Måste titta på det”

Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Industrinestorn Jacob Wallenberg tycker att Sverige behöver bygga nya kärnkraftverk för att klara elförsörjningen. ”Jag skulle absolut titta på det”, säger han i SVT:s 30 minuter.

Återkommande rapporteringar om bristande elförsörjning i södra Sverige har gjort kärnkraften till en het politisk fråga. Nu ger sig Jacob Wallenberg in i debatten. Wallenberg, som ingår i en anrik företagssfär som ligger nära svensk industri, ser ett behov svensk kärnkraft, även i framtiden, för att kunna garantera elförsörjningen i hela landet.

Även om vi ser en större utbyggnad av fossilfria alternativ som sol- och vindkraft behöver det kompletteras med förutsägbara energikällor som kärnkraft och vattenkraft, menar han.

– Jag tycker att det är en möjlighet som man måste titta på. Jag tycker att det är olyckligt att vi på politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten, säger Jacob Wallenberg till SVT.

Vidare öppnar han för att i framtiden vara med och finansiera nya kärnkraftverk i Sverige, om det finns en bred politisk enighet.

– Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt, säger han.

SVT Nyheter: Jacob Wallenberg: Vi behöver kärnkraften

DI: Wallenberg ser behov av kärnkraft: ”För att ha garanterad el”