LJUSNING FÖR EKONOMIN

Stockholmsbörsen lyfter

Stockholmsbörsen har öppnat. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Börs (TT)

Dagens uppgång på Stockholmsbörsen håller i sig. Vid 16-tiden är OMXS-index upp 0,7 procent.

Ett allmänt positivt börsklimat smittar av sig även på Stockholmsbörsen. Uppgifterna om kollapsen för investeringsbolaget Archegos Capital har skakats av och banksektorn är en av vinnarna i Europa i samband med stigande räntor i USA och Europa.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har under förmiddagen klättrat upp till 1,77 procent, den högsta nivån sedan början av 2020. På Stockholmsbörsen finns Nordea bland de bäst presterande bolagen med en uppgång på 2,3 procent och med övriga tre storbanker på plus. Sandvik är dock starkast på OMXS30-listan med en uppgång på 2,6 procent.

I motsatt riktning går framförallt Volvo som har fått sänkt rekommendation av UBS. Aktien backar 2,1 procent och är den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. H&M lyfter svagt, upp 0,7 procent, inför morgondagens delårsrapport.

Kontanthanteringsbolaget Loomis meddelade på morgonen att man köper den schweiziska postens värdehanteringsverksamhet för drygt 160 miljoner kronor. Bolaget uppger att köpet kommer ha en negativ påverkan på vinsten per aktie för 2021, aktien stiger dock, upp 4,2 procent.

I Europa är Frankfurtbörsen upp 1,0 procent, CAC40-index i Paris stiger 0,8 procent medan Londonbörsen i sin tur avancerar 0,2 procent.