CYBERATTACKERNA

Så fungerar cyberattacker och it-brottslighet

Bild: Øijord, Thomas Winje

Hackerattackerna sprider sig i olika delar i samhället. De skiljer sig beroende på mål, syfte och offer. AI-forskaren Alberto Giaretta reder ut de mest kända attackerna och hur de fungerar, skriver Örebro Universitet.

I media rapporteras det dagligen om cyberattacker och it-brottslighet som påminner oss att vi blir allt mer sårbara på internet.

Statistiskt sett har inte cyberattackerna ökat, men de har blivit dyrare för offren, berättar AI-forskaren Alberto Giaretta, som är expert inom cybersäkerhet, vid Örebro Universitet.

Bland de många attackerna finns ransomware, där hackare via e-post eller usb-stickor tar sig in i privatpersoners datorer och tar data som gisslan i utbyte mot en lösensumma som måste betalas inom 24 timmar.

Förövarna består ofta av enskilda individer eller små grupper som sprider ut sina attacker på måfå för att hämta in så mycket pengar som möjligt.

Det finns också mer sofistikerade cyberattacker som riktar sig mot högt uppsatta personer med maktpositioner. Här arbetar man mer ingående med att bryta sig in i mobilen hos en särskild individ, samla in sårbar data och utpressa den personen på pengar.

Slutligen finns det större riktade attacker mot större institutioner, myndigheter eller attacker mot politiska valkandidater. Cyberattackerna är extremt avancerade och bedrivs av kunniga hackergrupper och kan snarare än att kräva pengar handla om att uppnå särskilda politiska mål. Attacker mot servrar till myndigheter och institutioner kan vara otroligt dyra och tidskrävande då det kan ta flera dagar tills servarna är tillbaka i normaldrift.

Örebro Universitet: Video: Så fungerar cyberattacker och IT-brottslighet