FRAMTIDENS PENSIONER

Ny studie: Åtta av tio pensionärer har god ekonomi

Bild: Janerik Henriksson/TT

Åtta av tio pensionärer upplever att det har en bra ekonomisk situation, visar en ny Sifoundersökning. Det kan nyansera debatten om fattigpensionärer och oron att bli pensionär.

Åtta av tio pensionärer, 81 procent, i åldrarna 65 till 84 år upplever att de har en bra ekonomisk situation. Det visar en Sifoundersökning som valcentralen Collectum ligger bakom.

– Det finns pensionärer som har det svårt ekonomiskt, men en stor majoritet av pensionärerna tycker själva att de har en bra ekonomi. Det är viktigt att nyansera diskussionen så att den inte leder till ökad oro för att bli pensionär, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i ett pressmeddelande.

Studien visar också att optimismen varierar efter ålder och kön. 95 procent av männen mellan 79–84 år upplever att deras situation är bra medan mer än var fjärde kvinna, 27 procent, i åldrarna 65–71 år uppger att de har ganska eller mycket dålig ekonomi.

Skillnaderna i pensionen beror till stor del på tjänstepensionens storlek. Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Privatanställda tjänstemän med tjänstepensionen ITP 2 får i genomsnitt 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Den som har kollektivavtalad tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson.

Pressmeddelande: Ny Sifoundersökning: Åtta av tio pensionärer har god ekonomi