DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Miljarder för halvledare i EU

Efterfrågan på halvledare till datachip är i dag enorm i hela världen. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

EU (TT:s korrespondent)

En chip-fond blir EU:s nya vapen för att hänga med i teknikutvecklingen. Mängder av miljarder ska satsas på produktion och utveckling av halvledare, skriver TT.

I vad som kallas "Chip för Europa"-initiativet ska allehanda resurser riktas åt samma håll, hoppas EU-kommissionen.

15 miljarder euro – drygt 150 miljarder svenska kronor – ska göras tillgängligt för att stärka pågående forskning och utveckling.

– Chip är nödvändiga i nästan alla produkter, men pandemin har samtidigt visat på sårbarheten i den globala leveranskedjan, säger kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vid ett kort pressframträdande i Bryssel.

– På kort sikt ska det här öka vår motståndskraft mot framtida kriser genom att göra det möjligt för oss att förekomma och undvika bristlägen. Och tittar vi på medellång sikt hjälper den till för att göra Europa till en industriell ledare i den här strategiska branschen, säger von der Leyen.

Planen är bland annat att dubbla EU:s globala marknadsandel till 20 procent år 2030.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Ordet halvledare – "semiconductor" på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium, selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chip med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.