RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen lyfter – nu väntar dubbelhöjningar

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves. Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm/TT

Snabbt stigande livsmedelspriser lyfte inflationen oväntat mycket i maj. Inflationen landade på 7,2 procent, den högsta uppmätta nivån sedan 1991. Nu väntar två dubbelhöjningar av styrräntan på raken, spår bedömare.

"Prisökningarna fortsatte bland livsmedelsprodukterna i maj, främst för kött samt mjölk, ost och ägg", skriver SCB i ett pressmeddelande.

"För maj månad har kläder, möbler samt restaurangbesök och hotellövernattningar ökat i pris. Prisökningarna motverkades av att dieselpriset var lägre under maj", fortsätter SCB.

Det är en bred uppgång, påpekar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea. Och ökningen var högre än väntat.

Priserna på mat högre än vad vi hade räknat med, säger Isaksson som också konstaterar att inflationen är högre än vad Riksbanken räknat med.

Två dubbelhöjningar

Så nu väntar två dubbelhöjningar av styrräntan på raken, det vill säga 0,50 procentenheter åt gången, först i juni, sedan i september, och så ytterligare en mer normal höjning i november, spår Nordea.

Det skulle innebära att Riksbankens styrränta ligger på 1,50 procent vid årets slut. I dag ligger den på 0,25 procent. Det innebär i grova slängar en fördubblad rörlig bolåneränta.

I april låg inflationen på 6,4 procent i april, räknat i årstakt och med måttet KPIF. Analytiker hade väntat sig en ökning till 7,0 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Exklusive energi steg KPIF-inflationen i årstakt till 5,4 procent, mot 4,5 procent i april och väntade 5,2 procent.

Kan toppa snart

Torbjörn Isaksson tror att inflationen toppar någon av de närmaste månaderna, men säger samtidigt att det är svårt att veta.

Det är stora krafter i rörelse, säger han.

Det finns tecken på att fraktpriserna globalt är på väg ner, konjunkturen börjar mattas, vilket sammantaget bör göra att prisuppgångarna lugnar ner sig, resonerar Isaksson.

Inflationsrapporten för maj är den sista från SCB inför nästa penningpolitiska möte, den 30 juni, där Riksbanken med Stefan Ingves väntas lämna besked om ännu en räntehöjning.