ELKRISEN

Elchock att vänta – så dämpar du stöten

Fakturan för vinterns el kan bli dyr, men det finns saker att göra för att få ner kostnaden. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Den senaste tiden duggar rapporterna om höga elpriser tätt. Men hur stor kan elprischocken bli för en vanlig konsument och vad kan man göra för att dämpa stöten?

På måndagen nådde de redan rekordhöga timpriserna nya toppar på den nordiska elbörsen. Och för den som har ett elavtal med rörligt pris kan nästa elräkning bli en obehaglig överraskning.

Lotta Aronsson är elprisexpert på Eon och hon har tittat på hur mycket dyrare elräkningen för november kommer att bli jämfört med samma månad förra året.

Det rörliga snittpriset i november 2020 var ungefär 55 öre per kilowattimme, i november i år var snittpriset ungefär 1,50 kronor per kilowattimme.

– Om man tittar på elkostnaden för en snittlägenhet så blir det omkring 450 kronor dyrare för november i år jämfört med november 2020. Bor man i hus och har en mer rejäl förbrukning, som i en större villa, blir elräkningen i november i år i snitt omkring 2 500 kronor dyrare, säger Lotta Aronsson.

Dyr december

Och när det gäller decemberräkningen kan kostnaderna bli ännu högre, enligt Lars Lundmark som är affärsenhetschef på Skellefteå Kraft.

– För en villakund i elområde 1 (norra Norrland) som kanske förbrukar 2 500–3 000 kilowattimmar så blir det i december ungefär 1 300 kronor dyrare än december i fjol. För en villa i område 4 (södra Sverige) kan det bli 5 000 kronor dyrare, säger Lars Lundmark.

För att ha koll på vad elkostnaderna kan tänkas bli för det egna hushållet är det viktigt att veta vilken typ av elavtal man har.

– Har du fast pris spelar det ingen roll för din plånbok vad elpriset på elbörsen är i dag. Har du rörligt pris så är priset ett snitt av månadens spotpriser. Det är klart att det påverkar snittet att det är jättehögt spotpris, som till exempel över sex kronor en enskild timme, men det är inte avgörande vad du förbrukar den dyraste timmen, säger Lotta Aronsson på Eon.

Värm mindre

För den med rörligt elpris finns det dock saker att göra för att påverka fakturans storlek nu när priserna galopperar. Och det handlar framför allt om att dra ner på användningen av produkter som genererar värme eftersom det drar mycket el.

Lars Lundmark rekommenderar den som har eluppvärmd bostad att sänka temperaturen inomhus.

– Om man sänker värmen med en grad minskar det energianvändningen med ungefär fem procent, säger han.

Lotta Aronsson är inne på samma spår.

– Fundera på hur du använder golvvärmen och handdukstork och tänk på hur länge du duschar varmt. Man kanske kan avstå från att använda torktumlaren och i stället hänga tvätten på tork.

Släck ner

Och även om det kanske inte är den största posten på elfakturan rekommenderas att släcka lampor i rum där man inte vistas.

– Har man lågenergilampor är det kanske inte en betydande del av förbrukningen, men har man 40 infällda spotar i taket så adderar det upp, säger Lotta Aronsson.

Lars Lundmark påpekar att den minskade förbrukningen kan påverkar elpriset i framtiden.

– Här är det oavsett om du har rörligt pris eller fast avtal – om jag hjälper till att spara el så hjälper det elpriset.

Beatrice Nordensson/TT