FRAMTIDENS PENSIONER

Så påverkar utbildningen din pension

För att bli förskollärare krävs lång utbildning, men en dålig löneutveckling gör att pensionen blir förhållandevis låg jämfört med vissa andra yrken som kräver lika lång utbildning, enligt en analys från Swedbank. Bild: Hasse Holmberg/TT

Ekonomi (TT)

Hög utbildning garanterar inte hög pension. Det kan skilja 20 000 kronor i pensionskuvertet för två personer som båda har fyra års utbildning, visar en ny analys.

Det är inte bara lönen under arbetslivet som skiljer sig åt beroende på utbildning och yrkesval. Det påverkar givetvis också pensionen, som grundar sig på arbetsinkomsten under hela arbetslivet. Men hur mycket?

Jämför man en förskollärare med en it-analytiker, yrken som båda kräver fyra års högskolestudier, kan förskolläraren räkna med en pension på omkring 21 600 kronor och it-analytikern 39 400 kronor, enligt en analys från Swedbank.

"Fyra års akademisk utbildning kan ge väldigt olika ekonomiska förutsättningar genom livet, beroende på vilken utbildning man väljer. En förskollärare har lägre lön än till exempel it-analytikern genom hela arbetslivet, men också en sämre löneutveckling. Det gör att pensionen blir nästan 20 000 kronor lägre per månad för förskolläraren", säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Då längden på arbetslivet spelar stor roll för pensionen kan det i vissa fall löna sig att börja arbeta snart efter gymnasiet. Exempelvis får en företagssäljare med en förhållandevis kort utbildning, men brant löneutveckling, enligt analysen omkring 10 000 kronor mer i pension än både förskollärare och sjuksköterskor.

"Att börja jobba direkt efter gymnasiet med ett jobb där löneutvecklingen är god kan ge en högre pension än ett jobb som kräver akademisk utbildning men som har en sämre löneutveckling sett över hela arbetslivet", säger Madelén Falkenhäll.

Helena Wande/TT