FRAMTIDENS PENSIONER

Efterlängtat pensionstillägg kan bli besvikelse

Pensionsmyndigheten har börjat utskicket av beslut gällande det så kallade inkomstpensionstillägget på upp till 600 kronor i månaden före skatt. Omkring 1,2 miljoner pensionärer kommer att få ett tillägg, men endast en tredjedel bedöms få maxbeloppet. Arkivbild. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Ekonomi (TT)

I september betalas det nya pensionstillägget ut för första gången till berörda pensionärer. Men för många kan utfallet bli en besvikelse.

Under förra veckan skickades de första beskeden ut och utskicket pågår till nästa fredag. Enligt Pensionsmyndighetens prognos är det ungefär 1,2 miljoner pensionärer, av drygt två miljoner, som får det nya så kallade inkomstpensionstillägget, som kan variera mellan en krona och 600 kronor, före skatt.

– Beslut är på väg, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Beloppen varierar

Inkomstpensionstillägget som presenterades i höstbudgeten i fjol är tänkt att stärka pensionen för dem som har haft ett långt arbetsliv med låg lön, som resulterat i en låg pension. Att i någon mån öka avståndet mellan dem som har arbetat och dem som inte har arbetat alls.

När det tidigare i år stod klart hur stort tillägget skulle bli för olika inkomstgrupper vädrades en hel del besvikelse bland pensionärer. Myndighetens bedömning är att endast en tredjedel av dem som är berättigade tillägget får maxbeloppet.

– Det har funnits en förväntan att beloppet ska bli 600 kronor och så kanske det bara blir 89 kronor. Beloppet kan variera väldigt mycket beroende på hur situationen ser ut för individen, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Det är de med en pension på mellan 11 000 kronor och 14 000 kronor per månad före skatt som kan få 600 kronor före skatt i tillägg. För pensioner lägre än 11 000 kronor och över 14 000 kronor trappas tillägget av.

Något som kan förvirra lite är att tillägget beräknas utifrån den inkomstgrundande pensionen som om du hade tagit ut den vid 65 års ålder, oavsett när pensionen började tas ut, och att avkastningen för premiepensionen inte räknas med.

– Det du normalt sett får i handen kan vara både lägre och högre än det vi använder vid beräkningen, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Automatisk process

En tråkig effekt för ett fåtal pensionärer av att få lite extra pension är också att det faktiskt kan innebära att de hamnar i en annan skattetabell och att nettoeffekten av tillägget då blir negativ med några kronor.

– Tyvärr har vi sett det i en handfull fall i våra stickprov och det gör att pensionsutbetalningen kan bli någon krona lägre i september. Det är en effekt av hur systemet med skatter och skattetabeller är uppbyggt, säger Ann-Sofia Kraft Nilsson.

I september kommer den första pensionsutbetalningen med inkomstpensionstillägget inkluderat och den enskilda behöver inte göra något själv för att det ska ske.

Pensionärsorganisationen PRO anser att pensionstillägget är ett välkommet tillskott, men för lite.

– För många är det nog ändå en besvikelse som väntar sig en kraftigare förstärkning. Men för det krävs det mera muskler och det menar vi borde bli en valfråga, säger Ingemar Hamskär, pensionsexpert på PRO.

Helena Wande/TT

Så stort blir pensionstillägget vid olika inkomstgrundad allmän pension. Bild: Anders Humlebo