Efter Huthi-attackerna: Sjömän får dubbel lön

Foto från Huthirörelsen som visar en fartygskapning i november. Arkivbild. Bild: Huthirörelsen via AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Personal på fartyg med kopplingar till USA och Storbritannien får dubbelt betalt om de reser genom Röda havets mest riskfyllda passager – där Huthirörelsen i Jemen angriper civil sjöfart.

Beskedet kommer från fackförbundet Nautilus International, som representerar mer än 20 000 besättningar. Avtalet började gälla i fredags. Ett tidigare avtal omfattade endast fartyg associerade till Israel.

Dubbel lön gäller de dagar fartygen befinner sig i de farligaste delarna av Röda havet. Personalen har också möjlighet att stiga iland innan de når de riskfyllda områdena.

Åtgärden är ett resultat av det ökade hot mot globala handelskedjor som den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen utgör, vilka har sagt att alla brittiska och amerikanska intressen i regionen är legitima mål att angripa.

Sedan november har rörelsen utfört en rad attacker mot handelssjöfart i Röda havet som en reaktion på Israels offensiv i Gaza efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel den 7 oktober. Huthirörelsen har tidigare sagt sig vilja angripa fartyg som har kopplingar till Israel eller är på väg till israeliska hamnar.

Danska fraktjätten Mærsk har som ett resultat av attackerna stoppat sina transporter på obestämd tid.

Sjöfartsorganisationer har också varnat för att delar av Röda havet fortfarande är för farliga att trafikeras.

– Sjöfartssäkerhet måste ha företräde framför kommersiella intressen, säger David Appleton, teknisk chef på Nautilus International.

Joakim Hugert Lundberg/TT