RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Håll ut – nu kan matpriserna vara på väg ned

Nya inflationssiffror har presenterats, bland när det gäller kostnadsutvecklingen för livsmedel. Arkivbild. Bild: Chris Anderson/TT

Ekonomi (TT)

December innebar ett trendbrott för matpriserna. 2024 kan till och med innebära sjunkande matpriser, bedömer bland annat Swedbank.

Under december sjönk de genomsnittliga matpriserna med 0,2 procent jämfört med november enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det kan låta som en marginell förändring men Carl Nilsson, ekonom hos Swedbank, understryker betydelsen:

– Den nedgången sticker faktiskt ut när det gäller säsongsmönster. Normalt sett så brukar livsmedelspriserna stiga i december, det faktum att de inte gjorde det indikerar ett trendbrott.

Det faktum också att det var framförallt importerade livsmedelsvaror som utvecklades svagt prismässigt – bland annat frukt och grönsaker – har en betydelse, påpekar Carl Nilsson.

– Dessa påverkas framförallt av växelkursen och det kan vara ett tecken på den kronförstärkning som vi haft sedan i höstas nu letat sig in i inflationskorgen.

Fortsatt nedgång

I rena siffror sjönk nu fruktpriserna 2,2 procent i december jämfört med november medan nedgången för grönsaker var 1,1 procent.

Decembersiffran kan samtidigt vara början på en fortsatt nedgång för matpriserna under 2024, bedömer Swedbank.

– Vi tror att detta kommer att fortsätta så vi räknar med sjunkande livsmedelspriser 2024. Vi räknar med ungefär en procents lägre matpriser jämfört med 2023, det är inte jättemycket men ändå ett trendbrott, säger Carl Nilsson.

Förutom importerade varor bedömer Swedbank att även priserna på mejeriprodukter kan komma att sjunka något.

– Förvisso så har de här avräkningspriserna till lantbrukarna stigit något den senaste tiden men de är fortfarande ganska låga i förhållande till konsumentpriserna på mjölk så det kan komma en liten nedgång, säger Carl Nilsson.

Välkommen utveckling

För svenska hushåll skulle det vara en välkommen utveckling. Under 2023 blev maten 5,5 procent dyrare än föregående år – den näst största ökningen på över tio år.

Prisökningen kan jämföras med att priserna i december 2022 var 18,6 procent högre än i december 2021 och därmed har livsmedelspriserna inte alls stigit lika kraftigt under det senaste året.

Tobias Österberg/TT