RÄNTAN OCH INFLATIONEN

ECB väntas sänka räntan fyra gånger i år

ECB, med chefen Christine Lagarde, väntas sänka räntan fyra gånger i år enligt en Bloombergenkät med ekonomer. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att sänka sina styrräntor fyra gånger i år i takt med att inflationstrycket avtar, enligt en enkät med ledande ekonomer gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Sänkningarna på 0,25 procentenheter vardera – sammantaget 1 procentenhet – antas inledas i juni för att därefter fortsätta på räntemötena i september, oktober samt december. Den viktiga så kallade insättningsräntan i ECB skulle om prognoserna håller vid årsskiftet vara nere på 3 procent.

På räntemarknaden är förväntningarna högre ställda. Prissättningen där pekar mot att ECB i år sänker räntan sex gånger till en insättningsränta på 2,50 procent vid årsskiftet.

ECB har höjt sina styrräntor tio gånger sedan mitten av 2022, för att få ned den ovanligt höga inflationen. Inflationen väntas i snitt sjunka till 2,3 procent i år och 2,1 procent 2025, enligt ekonomerna i Bloombergs enkät.