DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Svårsålda kläder – men skorna klättrar

Skohandeln ökade i volym i december. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Varken julhandel eller mellandagsrea kunde rädda klädförsäljningen i december som minskade i volym. Svensk Handel skriver i sitt senaste stilindex att decembersiffrorna är oroväckande för handlarna.

Klädhandeln ökade 0,3 procent mätt i kronor under december 2023 jämfört med december 2022, men krympte i volym eftersom ökningen var lägre än prisinflationen för kläder.

Svensk Handels vd Sofia Larsen säger i ett pressmeddelande att klädförsäljningen i december visserligen gick bättre än prognosen för månaden, men att klädhandeln ändå drabbas svårt av den minskade försäljningen.

"Kunderna höll redan innan det nya året hårt i plånboken, och vi tror att de kommer hålla ännu hårdare i den nu under det första kvartalet 2024. För många mindre aktörer blir det nu att vända på varje krona för att få verksamheten att gå runt", säger Larsen.

Skohandeln gick däremot bättre, och uppvisade en ökning med 1,9 procent i kronor och dessutom en volymökning jämfört med december 2022.

"Det finns ett antal faktorer till detta, och en av de främsta anledningarna är den tydliga årstidsväxling vi såg i november, och som påverkade skohandeln positivt under årets två sista månader", säger Larsen.

Erik Widmark/TT