RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Lägre pristryck: "Positivt för Riksbanken"

Nu kan priser på tjänster, som hotellövernattningar, öka mindre i pris än vad de gjort tidigare. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Priserna på tjänster stiger inte lika mycket längre, enligt siffror från Swedbank och Silf.

– Det är såklart positiva signaler för Riksbanken, säger Jörgen Kennemar, analytiker på Swedbank.

Det finns tecken på att det värsta ligger bakom oss, menar Jörgen Kennemar på Swedbank. Inköpschefsindex visar nämligen att pristrycket i tjänstesektorn minskar.

– Det är en mild nedgång för tjänstesektorn. Tidigare har företagen kunnat höja sina priser men det kan de kanske inte göra på samma sätt som tidigare, säger Kennemar.

En svagare konjunktur som gör att företagen behöver se över sina kostnader på ett annat sätt kan vara en förklaring, säger han.

Inflationstrycket faller

Att pristrycket inom tjänstesektorn nu minskar är positivt för inflationssiffrorna, säger Kennemar, som tror att inflationen kan komma ned till Riksbankens mål på 2 procent under 2024.

– Det är bra att inflationstrycket faller tillbaka, och det är såklart positiva signaler för Riksbanken. Det kan betyda att Riksbanken börjar sänka styrräntan redan i halvårsskiftet.

Om det är några specifika tjänster som kommer att öka mindre i pris är svårt att sia om, säger Kennemar.

– Det här är mer den generella bilden. Men man kan säga att tjänstesektorn är differentierad. Vissa branscher har gått bra och har gynnats av en svag krona. Andra har gått betydligt sämre, som hushållsnära tjänster till exempel.

"Finns alltid risker"

Samtidigt finns det vissa osäkerheter i prognosen, säger Jörgen Kennemar.

– Den gängse bilden är att det blir 2–3 räntesänkningar från Riksbanken i år, men det finns alltid risker som gör att den kan äventyras. Det beror bland annat på hur det utvecklar sig i Mellanöstern och om det kan innebära ett högre pristryck igen.

– Men allt annat lika så tror vi att Riksbanken kommer att sänka åtminstone 50 punkter till slutet av 2024. Det är väl det som ligger på bordet nu i alla fall.

Undersökningen som ligger till grund för index för december gjordes 6-22 december i fjol.