Världens dyraste whisky såld på auktion

Macallan 1926 på Sotheby's. Världens nu dyraste whiskyflaska såld på auktion. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Ekonomi (TT)

Världens mest eftersökta whisky. Så har en Macallan från 1926 som lagrats på fat i 60 år beskrivits. Det märktes även på den rekordstora prislappen när en av flaskorna såldes på auktionshuset Sotheby's i London.

Flaskan klubbades för 2,2 miljoner pund, motsvarande ungefär 29 miljoner kronor. Ett nytt auktionsrekord för vin och spritdrycker och nästan dubbelt så mycket som den förväntades håva in.

Macallan 1926 åldrades på sherryfat i 60 år innan den buteljerades 1986. Endast 40 exemplar sattes på flaska och tolv av dem, inklusive den som såldes under lördagen, pryds av etiketter designade av den italienska målaren Valerio Adami.

Därmed har whiskyn slagit sitt eget rekord. 2019 såldes en flaska från samma fat för 1,5 miljoner pund, vilket då var rekorddyrt.

"Macallan 1926 är den whiskyn som alla auktionsförrättare vill sälja och alla samlare vill äga", säger Sotheby's spritchef Jonny Fowle.

Flaskan som såldes rustades upp något inför försäljningen. Korken byttes ut och etiketterna fick en extra omgång lim.

Macallans destilleri grundades 1824 och tillverkar whisky av typen single malt i whiskyregionen Speyside i nordöstra Skottland.