REGELKRÅNGLET

Regeländring oroar på begagnatmarknaden

Nya regler skapar oro på de digitala försäljningsplattformarna. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson/TT

Ekonomi (TT)

Från och med i år måste försäljningsplattformar som Blocket, Tradera och Sellpy informera Skatteverket om säljarnas intäkter. Kraven har skapat förvirring på begagnatmarknaden, skriver SvD.

Det är inte alla säljare som berörs utan reglerna omfattar personer som antingen gjort 30 försäljningar på en plattform eller sålt varor till ett värde av 2 000 euro, ungefär 23 000 kronor, eller mer på ett år.

Trots det skapar reglerna oro på de digitala marknadsplatserna.

– Vi känner en viss oro att privatpersoner tror att detta innebär en förändring av skattereglerna. Då finns en risk att de vänder sig till mindre säkra plattformar, eller i allra värsta fall inte säljer vidare sina begagnade saker, säger Traderas pressansvariga Sofia Hagelin till SvD.

Tradera, precis som Blocket och Plick skickar in uppgifter om dem som omfattas av kriterierna till Skatteverket. Apparna Sellpy och Vinted ber sina användare att fylla i ett formulär som används i underlaget bolagen skickar in.

Syftet med regeländringen är att underlätta beskattningen och se till så att alla i EU får samma regler.

Själva skattereglerna inte har ändras, utan det som är nytt är rapporteringen till Skatteverket. Gränsen för hur mycket man får göra i vinst är fortfarande 50 000 kronor per år.

– Har man sålt saker man haft för personligt bruk och vinsten blivit större än 50 000 kr under ett år ska man deklarera och betala skatt för vinsten, säger Johan Falksäter, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till tidningen.