Scandic ber om miljardlån för att klara krisen

Hotellkedan Scandic bedömer att man behöver låna 1,6 miljarder för att klara ännu en coronasommar. Arkivbild Bild: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Hopp finns om normala marknadsförhållandena i höst, enligt hotellkedjan Scandic. För att klarar sig tills dess planerar man nu att ta upp ett så kallat konvertibellån som tillför bolaget 1,6 miljarder kronor.

Lånet ska gå att konvertera till aktier i Scandic och måste godkännas av ägarna på en extra bolagsstämma, planerad till den 21 april, skriver Scandic i ett pressmeddelande.

Scandic förlänger samtidigt avtal för befintliga krediter hos DNB, Handelsbanken och Nordea på sammanlagt 6,65 miljarder kronor till 2023.

Scandics tre största ägare, AMF Pensionsförsäkring, Stena Sessan och Formica Capital har åtagit sig att teckna sig för totalt en halv miljard av de nya lånen. Med 41 procent av rösterna har de även åtagit sig att rösta för upplägget på extrastämman.

Av pressmeddelandet framgår att läget är kärvt i coronakrisen för hotellkedjan.

"Under det första kvartalet 2021 bedöms Scandics kassautflöde uppgå till cirka 1 100 miljoner SEK och Scandics tillgängliga likviditet bedöms uppgå till cirka 800 miljoner SEK per den 31 mars 2021", skriver Scandic.

"Erbjudandet och förlängningen av kreditfaciliteterna förväntas tillsammans att täcka Scandics likviditetsbehov, till dess att marknadsförhållandena har normaliserats och Scandic har ett positivt kassaflöde, vilket förväntas ske under hösten 2021", tillägger hotellkedjan.

Joakim Goksör/TT