DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Årets konkurssiffra – högsta på tio år

Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårt. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi (TT)

Antalet konkurser fortsätter att ligga på den högsta nivån på tio år.

Under årets första åtta månader ökade konkurserna med 35 procent jämfört med samma period i fjol, visar siffror från kreditföretaget UC.

"Tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar", säger ekonomen Johanna Blomé på UC i ett pressmeddelande.

Framförallt handlar det om transportsektorn och byggindustrin där antalet konkurser inom transportsektorn ökade med 44 procent i jämförelse med samma period i fjol. Konkurserna inom byggindustrin steg samtidigt med 48 procent.

Enligt kreditupplysningsföretaget Syna finns indikationer på att en tuff höst väntar inom flera sektor, inte bara inom bygg- och restaurangbranschen som redan är hårt ansatta.

"För företag som säljer olika konsulttjänster, allt från arkitekter och reklambyråer till teknik-, ekonomi- och managementkonsulter, kan det bli besvärligt när uppdragen minskar eller i värsta fall upphör helt och hållet i företagens jakt på kostnadsminskningar. Även bemanningsföretag kan få det besvärligt när deras kunder drar ner på personal som hyrs in", säger Synas vd Karl Stjerna i ett pressmeddelande.

Man ser även att antalet nystartade företag minskat kraftigt.

Procentuell förändring i augusti jämfört med samma månad 2022. Bild: Johan Hallnäs/TT