RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Fed höjer räntan – högsta nivån sedan 2001

Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi (TT)

USA:s centralbank Federal Reserve höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntenivån är nu den högsta på 22 år.

USA:s centralbank Federal Reserve höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntenivån är nu den högsta på 22 år.

– Arbetet för att minska inflationen till 2 procent är fortfarande långt ifrån nått, säger Fed-chefen Jerome Powell på en presskonferens.

Beslutet om ytterligare en höjning var enhälligt i Feds direktion. Höjningen innebär att ränteintervallet ligger på 5,25–5,50 procent.

Det är den elfte höjningen sedan mars i fjol. Det skriftliga uttalandet från Fed i samband med beskedet var med undantag från några små förändringar en upprepning från räntebeskedet i juni, när man lämnade räntan oförändrad. Den ekonomiska aktiviteten ökar i "måttlig" takt i stället för den tidigare beskrivningen "blygsam".

I juli sjönk den amerikanska inflationen oväntat mycket till 3 procent. Det beskedet minskade trycket på Fed att fortsätta strama åt ekonomin med räntehöjningar i samma takt som tidigare. Många analytiker väntar sig trots det ytterligare en höjning innan året är slut.

Jerome Powell vill själv inte ge några raka besked i frågan, utan säger att Fed noggrant kommer att följa utvecklingen. Han påpekade på nytt att inflationen fortfarande är långt från målet på 2 procent, som är prioriterat.

Onsdagens räntehöjning från Fed kommer dagen innan Europeiska Centralbankens (ECB) räntebesked. Det mesta talar för att ECB följer efter med en höjning på 25 punkter av bankens tre viktiga styrräntor.

Nästa räntemöte för Fed äger rum i september.