EU:S FRAMTID

Ny EU-plan för enklare tullregler

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni. Arkivfoto. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Tullhanteringen in i EU ska bli enklare och mer digital, lovar EU-kommissionen i ett nytt förslag.

Pengar ska sparas – men också läggas på en ny myndighet.

Onsdagens förslag utropas av ekonomikommissionären Paolo Gentiloni till "den mest ambitiösa och djupgående reformen sedan tullunionen skapades 1968".

Framför allt handlar det om att automatisera och minska på byråkratin via användandet av en gemensam digital tulldataportal.

Tanken är att portalen ska öppna för alla e-handlare från år 2028, övriga företag från 2032 och sedan bli obligatorisk för alla från 2038. Företag som uppfyller särskilda kriterier när det gäller laglydighet, öppenhet och sunda finanser ska kunna klassificeras som "betrodda näringsidkare" och få ännu lättare att klara sin export och import.

– Dagens reform kommer att medföra en enorm förenkling för företagen, särskilt för EU-importörer, säger Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Slopar undantag

Kommissionen menar att både företag och medlemsländer kommer att kunna spara stora summor på reformen: motsvarande 30 miljarder kronor om året för företagen och 22 miljarder för länderna.

Samtidigt vill man slopa tullundantagen när det gäller import in i EU för varor som är värda under 150 euro (knappt 1 700 svenska kronor).

Kommissionen hävdar att undantaget utnyttjas flitigt av företag som antingen avsiktligt undervärderar varorna eller delar upp dem i flera paket för att komma under gränsen. Genom att ta bort undantagen hoppas man därmed att konsumenterna ska slippa dyra extrakostnader inför leverans.

Ny myndighet?

I förslaget – som i vanlig ordning ska behandlas av EU:s medlemsländer och EU-parlamentet – ingår också skapandet av en EU-tullbyrå för att övervaka det nya systemet. Gentiloni lovar dock att det inte ska bli någon jättemyndighet som ersätter all befintlig tull i Europa.

– Vi bygger inte ett Tull-Frontex (EU:s gränsmyndighet). Vi delar information, lovar Gentiloni i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT