Historiens vingslag på diamantauktion

Ett smycke med den största Kashmirsafiren som någonsin gått ut på auktion. Bild: Martian Trezzini/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP-Reuters)

Sällsynta Kashmirsafirer, en rysk tungviktare och smycken som har tillhört Napoleons dotter. Det är en dyr blandning ädelstenar som går under klubban i Genève i nästa vecka.

Det är auktionshusen Sotheby's och Christie's som på tisdag och onsdag auktionerar ut de historiska stenarna i Schweiz. Bland dem en brosch med diamanter och två blåa safirer från Kashmir från 1930-talet, varav den ena är den största av sitt slag att någonsin gå under klubban. Den har tillhört den ölbryggande Guinness-familjen från de brittiska öarna och förväntas gå för upp till 26 miljoner kronor.

Dyrast av alla objekt i Genève lär en rysk diamant kallad The Spectacle, från en diamantgruva i östra Sibirien, bli. Den väger 101 karat och förväntas gå för upp emot 167 miljoner kronor.

Till salu är även flera smycken som har tillhört den franske kejsaren Napoleon Bonapartes adoptivdotter Stéphanie. Bland dem ett halsband, prytt med safirer, som förväntas gå för 3 miljoner kronor.

Napoleon dog för 200 år sedan i år och många föremål med koppling till den store fältherren har gått ut på auktion. I januari såldes nyckeln till den cell han hölls i fram till sin död 1821, på Sankta Helena, för nästan en miljon kronor.

En tiara som tillhört Napoleons adopterade dotter Stéphanie. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT