Hög brittisk inflation fortsätter nedåt

Den brittiska inflationen fortsätter nedåt för andra månaden i rad efter toppnoteringen i oktober, vilket glädjer den brittiska centralbankschefen Andrew Bailey, som höjt styrräntan nio gånger på drygt ett år. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den ovanligt höga inflationen i den brittiska ekonomin sjönk för andra månaden i rad i december, visar färska månadssiffror. Hoppet ökar därmed om att den värsta inflationskrisen i mannaminne snart kan vara över.

Men inflationsnivån är trots en viss avmattning fortfarande mycket hög – mer än fem gånger över det inflationsmål den brittiska centralbanken har. Konsumentpriserna i december lyfte med 10,5 procent jämfört med ett år tidigare, enligt den brittiska statistikbyrån ONS.

I november låg dock inflationen på 10,7 procent efter toppnoteringen på 11 procent i oktober – när energiräkningarna i Storbritannien skenade som värst.

Det som drar nedåt nu är i första hand priserna på bränsle, kläder och skor, enligt ONS.

Inflationen innebär bland annat att britternas reallöner pressas nedåt samtidigt som räntor äter upp allt mer av hushållskassan.

För att bromsa prisökningarna med hjälp av minskad efterfrågan i ekonomin har den brittiska centralbanken Bank of England höjt styrräntan nio gånger sedan december 2021 och det väntas bli ytterligare en höjning på 50 punkter (0,50 procentenheter) till 4 procent i februari.

På marknaden ser man framför sig att styrräntan i Storbritannien därefter fortsätter att höjas till en topp på 4,50 procent i sommar.