Så höjs och sänks skatterna 2023

Bild: Janerik Henriksson/TT

En höjning av reseavdraget och skattesänkning för personer över 65 år som arbetar. Det är några av de skatteregler som börjar gälla under 2023, skriver Skatteverket.

För reseavdraget höjs schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil.

Avdraget för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil. Avdraget för resor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Samtidigt sänks skatten för för personer som vid årets ingång har fyllt 65 år. I genomsnitt uppgår enligt regeringen skattesänkningen till drygt 1 900 kronor per år och kan som mest uppgå till 6 000 kronor per år.

Vidare sänks skatten på bensin och diesel tillfälligt med 80 öre per liter och för den sammanlagda skatten på lågbeskattad olja. Skatteavdraget för installation av grön teknik, det som kallas för det gröna avdraget, förstärks också.

Från och med årsskiftet höjs skatterna på alkohol och tobak med 1-5 procent och energiskatten på el med ca 9 procent enligt gällande indexeringsregler. Även flygskatten höjs med ca 9 procent av samma anledning.

Skatteverket: Nya lagar och regler 2023