RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Analys: Hopp om inflationstopp – men kronkollaps fördröjer svensk återhämtning

Bild: Martina Holmberg / TT

Globala indikationer visar att vi snart nått toppen av inflationen vilket kan få ett stopp på räntehöjningarna. Men en svensk kronkollaps gör att Sverige går mot en långsammare återhämtning, skriver Di:s Henrik Mitelman i en analys.

Det är särskilt på råvarusidan som visar ser tecken på sjunkande priser. En bidragande faktor är att pessimistiska utsikter för privatekonomin gör att mindre köpkraftiga hushåll väntas leta efter reaskyltar vart de än går. Sakta men säkert leder det till att inflationen tappar fart, skriver Mitelman som ser optimistiskt på framtiden.

”Min gissning är att humöret skulle kunna bli betydligt bättre på ganska kort tid när det - går upp för oss att det inte blir någon monsterränta, och att den där elräkningen i december faktiskt kan hanteras", skriver han.

För för Sveriges del kan dock den extremt svaga svenska kronan sätta käppar i hjulen eftersom den fördyrar alla dessa råvaror som prissätts i dollar.

”Hur Riksbanken kan acceptera denna utveckling är en gåta, men det är ju samma centralbank som införde minusränta i högkonjunkturen och eldade på fastighetsmarknaden genom att köpa en massa obligationer”, skriver Mitelman.

Dagens industri: Hopp om topp – men kronan eldar på prisbrasan