DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Danske Bank: Högre inflation och lägre tillväxt

Danske Bank tror att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter de tre kommande mötena. Arkivbild. Bild: Annika Byrde/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Danske Bank tror på högre inflation och lägre tillväxt i en ny prognos.

Banken skruvar upp sin inflationsprognos från 4,0 till 6,4 procent i år. Däremot räknar Danske Bank med att inflationen är tillfällig och faller tillbaka till 3,5 procent nästa år.

"Det bygger förstås på att de globala leveransstörningarna inte förvärras och att den kommande lönerörelsen inte resulterar i kraftigt högre lönetillväxt”, säger bankens chefsekonom Michael Grahn i en skriftlig kommentar.

Tillväxten landar enligt Danske Banks prognos på 1,1 procent i år och 1,6 procent nästa år. Ett skäl till det är att inflationen skapar hål i svenskarnas plånböcker och att konsumtionen därför väntas minska.

Under pandemin sparade hushållen mer än vanligt. Nu finns det dock inget överskottssparande att ta av, enligt Danske Bank, eftersom svenskarnas förmögenheter har fallit kraftig i år.

Danske Bank tror också på ett scenario där Riksbanken går fram med kraftiga räntehöjningar på 50 punkter i både juni, september och november.