KRIGET I UKRAINA

EU föreslår: Stopp för rysk olja och rysk storbank

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas presentera förslag på nästa sanktionspaket när hon talar inför EU-parlamentet. Arkivfoto. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU sjösätter sanktionspaket nummer sex, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– I dag föreslår vi att all rysk olja ska förbjudas från Europa, säger hon.

Importstopp ska införas för rysk olja och bensin, men inte förrän senare i år.

Ursula von der Leyen presenterade åtgärderna mot Kreml inför EU-parlamentet i Strasbourg.

– Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden.

Som väntat blir det om sex månader som oljan stoppas, och om nio månader när det gäller bensin och andra raffinerade produkter.

EU kommer också att ta bort ryska bankjätten Sberbank från internationella transaktionssystemet Swift, berättar von der Leyen.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer totalt 58 personer till att sättas upp på EU:s sanktionslista - däribland den alltmer omdiskuterade patriarken Kirill, som högljutt stöttat det ryska kriget i Ukraina.

Bland personerna på listan finns också högt rankade militärer som enligt kommissionsbasen begått krigsbrott i Butja samt de som är ansvariga för den "omänskliga" belägringen av Mariupol.

– Vi listar högt rankade militärer och soldater som har begått krigsbrott i Butja. Vi vet vilka ni är. Ni kommer inte undan med det här, säger von der Leyen.

– Putin måste betala ett högt pris för sin brutala aggression, säger von der Leyen.

von der Leyen avslutade sitt tal med att hylla Ukraina:

– Leve Ukraina! Länge leve Europa!

Wiktor Nummelin/TT