RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Högsta inflationen sedan 2008

Prisökningstakten på årsbasis, enligt måttet KPIF. Bild: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen lyfte oväntat mycket i oktober, till den högsta nivån sedan september 2008, visar månadssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Räntor och kronan stiger på siffrorna.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i oktober 3,1 procent, jämfört med 2,8 procent i september. Månadsförändringen var 0,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Uppgången var oväntat hög. Analytiker hade i snitt räknat med en inflationstakt enligt KPIF-måttet på 2,9 procent enligt en Reutersenkät.

"Vi såg en bred prisuppgång på bland annat olika evenemang som idrottstävlingar, bio, teater och inträde till dansklubbar. Något som kan vara kopplat till lättade restriktioner", skriver Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Kronan stärktes med några ören mot både dollarn och euron efter rapporten. Samtidigt steg marknadsräntorna något.

Exklusive energipriser steg KPIF-inflationen till 1,8 procent, mot väntade 1,6 procent och 1,5 procent i september.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i oktober till 2,8 procent, jämfört med 2,5 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,2 procent.

Enligt statistiken sjönk elpriserna, medan drivmedelspriserna fortsatte att öka. Högre priser på frukt, grönsaker och dryck bidrog också till att lyfta livsmedelspriserna, enligt SCB.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.