DEN SVENSKA INDUSTRIN

Fortsatt komponentbrist för Volvo Cars

Volvo Cars har ökat försäljningen under årets första tio månader – men backade i oktober på grund av bland annat komponentbrist. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Komponentbrist fortsätter att ställa till det för nyligen börsnoterade Volvo Cars. I oktober kom för andra månaden i rad en större nedgång i den globala försäljningen.

Efterfrågan är fortsatt stark. Men störningar i produktionen gör att Volvo Cars försäljning ändå bromsat in två månader i rad.

Den globala försäljningen i oktober sjönk med 22,2 procent jämfört med i fjol på grund av att komponentbrist påverkat produktionen, uppger biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Det har drabbat bland annat den kinesiska marknaden, där försäljningen minskade med 34,2 procent. Även i Europa minskade försäljningen (–21,5 procent) på grund av brist på tillgängliga bilar.

I september minskade försäljningen globalt sett med 31,3 procent.

Efterfrågan är dock fortsatt stark och trots två tyngre månader har den globala försäljningen hittills i år gått upp 12,6 procent.

Samtidigt ökar efterfrågan på Volvos elbilar och elhybrider. Företaget har sålt 581 464 bilar till och med oktober, varav mer än var fjärde var delvis eller helt elektrifierad.

Volvo Cars börsnoterades på Stockholmsbörsen i fredags. Aktien rusade uppåt 23 procent under den första dagen, men har backat i inledningen av veckan.

Jens Bornemann/TT