Wall Street väntas lyfta även 2022

Kurslyft i sikte även 2022, enligt flera amerikanska storbanker. Men alla analytiker ser inte lika ljust på framtiden. Arkivbild Bild: Richard Drew AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

De flesta storbanker på Wall Street tror att det är uppåt som gäller på de amerikanska börserna även 2022.

Men Morgan Stanley tror på bakslag.

Vid utgången av 2022 tror Morgan Stanleys analytiker att S&P 500-index – med de 500 största börsbolagen på New York-börsen och Nasdaq-börsen – har backat drygt 6 procent jämfört med dagens nivåer.

Enligt Morgan Stanley blir det större skillnader mellan vinnare och förlorare och betydligt lägre tillväxt 2022, vilket kräver ökat fokus på enskilda aktier i stället för sektorer och trender.

Kollegorna på Goldman Sachs räknar dock med fortsatt god avkastning på börsen, med ett kurslyft på drygt 8 procent jämfört med i dag.

Wells Fargos analytiker tror det kan bli ännu mer, med ett prognosspann på 8-13 procent i lyft för S&P 500-index mot dagens nivå.

Leveransproblem och inflationstryck har fått Wells Fargo att dämpa sina förväntningar, men återhämtningsprocessen kommer hålla i sig ändå, enligt bankens analytiker.

"Företagsvinsterna kommer öka och lyfta aktiekurserna", skriver de i en rapport.

Royal Bank of Canadas analytiker tillhör också de som ser glaset som halvfullt i stället för halvtomt, med en prognos på ett börslyft på drygt 7 procent.

"Vi fortsätter att se 2022 som ett stabilt år för USA:s aktiemarknad, men med lite mindre uppgångar än vad vi sett 2021", skriver de.

S&P 500-index har hittills i år gått upp med nästan 25 procent.