USA:S EKONOMI

USA: Lägre inflation i augusti

Prislyft på nya och begagnade bilar har bidragit till att lyfta inflationen i USA. Arkivbild Bild: Chris O'Meara AP/TT

Inflationen föll tillbaka oväntat mycket i USA i augusti, visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Kärninflationen, där energi- och livsmedelspriser rensats bort, föll till 0,1 procent på månadsbasis och 4 procent i årstakt.

Den så kallade KPI-inflationen hamnade samtidigt på 0,3 procent på månadsbasis och 5,3 procent i årstakt.

Analytiker hade i snitt räknat med konsumentprisökningar på 0,4 procent i augusti jämfört med juli, enligt en Reutersenkät.

I årstakt räknade analytiker i snitt med att inflationen enligt måttet KPI skulle ligga kvar på 5,4 procent i augusti, samma nivå som i juni och juli och den högsta nivån sedan 2008.

Kärninflationen väntades samtidigt ligga på 4,2 procent i årstakt – mot 4,3 procent i juli, enligt Reuters. På månadsbasis väntades en kärninflation på 0,3 procent i augusti, samma nivå som i juli. I juni låg detta justerade inflationsmått på 0,9 procent på månadsbasis.

Centralbankens inflationsmål ligger på 2 procent.

Bakom inflationslyftet ligger bland annat en kraftig tillväxt i USA:s ekonomi, med ett BNP-lyft på 6,6 procent och ett konsumtionslyft på 11,9 procent i årstakt under andra kvartalet.

Till det kommer effekter av flaskhalsar i pandemin och brist på arbetskraft i USA, som pressat upp löneläget och priserna för råvaror och komponenter – kostnader som bolagen i sin tur försöker ta ut genom att höja priserna i konsumentledet.