DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Upphandlingen avgör hur kommunen lyckas med säkerheten

Mer än 90 procent av branschen anser att upphandlingarna innehåller irrelevanta krav, enligt Säkerhetsföretagens enkätundersökning. Bild: Foto: Johan Nilsson / TT

Säkerställ att lokalt anlitade ordningsvakter upphandlas med fokus på kvalitet och att upphandlare följer upp att leverantörerna når de uppsatta målen, skriver företrädare för Säkerhetsföretagen i Dagens Samhälle.

”I takt med att säkerhetsföretag blir allt viktigare i det lokala och regionala trygghetsarbetet förändras också upphandlarnas roll. Varje detalj i upphandlingarna avgör inte bara vilken tjänst som upphandlas, utan även hur väl kommunen lyckas med säkerheten”, skriver Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef, och Sten Storgärds, näringspolitisk expert, Säkerhetsföretagen.

Men det kräver att upphandlarna bli bättre på att ställa och följa upp krav, stärker dialogen med leverantörer och underlättar för mindre företag att lämna anbud, anser debattörerna.

De skriver vidare att det är viktigt att upphandlarna hittar rätt balans i allt från krav på leverantörerna till relationen mellan pris och kvalitet för att säkerhetsföretagen ska kunna klara av sina samhällsnyttiga uppgifter.

Dagens Samhälle: ”Skarpare krav och bättre uppföljning av upphandling stärker tryggheten”