KRIGET I UKRAINA

Ukrainska flyktingar ska lättare komma i arbete

Flyktingar från Ukraina ska snabbare komma i arbete genom att få ett samordningsnummer, enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman. Arkivbild Bild: Marko Säävälä/TT

Samhälle (TT)

Regeringen vill underlätta för flyktingar från Ukraina att börja arbeta i Sverige. Det ska därför bli lättare att få ett samordningsnummer.

Regeringen ska inom kort fatta beslut om att Migrationsverket ska begära ett samordningsnummer hos Skatteverket till de personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Det beskedet gav integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) en pressträff på torsdagen.

Syftet är att att underlätta för de ukrainare som har sökt skydd i Sverige att komma i arbete och få en inkomst. Det ska också underlätta kontakten med vård och skola.

I och med den här ändringen kommer personerna inte själva behöva gå till Skatteverket och ansöka om samordningsnummer.

Regeringen kommer också låta Migrationsverket analysera behovet av insatser för att stödja ukrainare som vill flytta tillbaka till sitt hemland. Avsikten är att uppdraget ska bli en del av en kommande plan för återvändande och återuppbyggnad av Ukraina.

Joakim Magnå/TT