Störningar hos Facebook och Instagram

Arkivbild. Bild: Kallestad, Gorm/NTB/TT

Samhälle (TT)

Facebook och Instagram fungerar inte för användare världen över på måndagskvällen. Även Messenger och tjänsten Whatsapp, som ägs av Facebook, ligger nere.

Facebook hade vid 21.30 ännu inte uttalat sig om vad som orsakar problemen eller när deras sajter och appar kommer att fungera igen.

"Vi är medvetna om att vissa människor har problem med att komma åt våra appar och produkter. Vi arbetar för att komma tillbaka till det normala så snabbt som möjligt och ber om ursäkt för eventuella besvär", skrev Facebook på Twitter vid 18.23 på måndagen.

Störningarna började rapporteras in efter klockan 17.30, enligt sajten Downdetector.

Användare som besöker Facebooks sajt möts av ett felmeddelande att webbplatsen inte går att nå. Felmeddelandet indikerar att webbläsaren inte omdirigeras till sitt mål och antyder att något är fel i domännamnssystemet (DNS). DNS jämförs ofta med en telefonkatalog för internet, som låter webbläsaren hitta rätt.

– Med den information vi har i nuläget bedömer mitt team att det handlar om ett tekniskt fel, snarare än en cyberattack, säger säkerhetsexperten Marcus Murray, grundare av cybersäkerhetsföretaget Truesec, till TT.

Plattformen Facebook har omkring 2,9 miljarder användare.