CYBERATTACKERNA

Större summor vid sms-bedrägerier – drabbar företagare

Anmälningarna om sms-bedrägerier blir färre, men summorna som försvinner ökar trots det. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Brott (TT)

Anmälningarna om bedrägerier via sms minskar. Men summorna som bedragarna kommer över blir större.

Tydligast är det i Västsverige. Nästan sju miljoner kronor försvann i sms-bedrägerier under första kvartalet i polisregion Väst.

Totalt i Sverige har 174 fullbordade sms-bedrägerier gett 36,7 miljoner kronor i utdelning under en period på 15 månader från december 2019, enligt statistik från polisen.

Bedrägerierna riktas ofta mot småföretag. Men även privatpersoner drabbas.

Det börjar med ett sms från en avsändare som ser trovärdig ut, till exempel bankernas spärrservice eller ett inkassobolag. Meddelandet är ofta kort och stressande. Det kan till exempel påstås att en bedragare är inne på sms-mottagarens bankkonto.

Den som får meddelandet ombeds att ringa ett visst nummer eller klicka på en länk. I nästa steg uppmanas brottsoffret att använda sitt bank-id, eller lämna uppgifter om sitt bankkort.

Vet hur man stressar

Bedragarna är förslagna och psykologiskt listiga.

– De vet exakt hur de ska stressa, pressa och förmå en att göra saker som man kanske förnuftsmässigt vet är lite skumt, men ändå blir man så indragen i stressen, säger Elin Syberg Falguera på bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Vid några tillfällen har stora belopp hamnat i fel händer. Ett brottsoffer i Västsverige förlorade 2,8 miljoner kronor.

Brotten är också svåra att utreda. Ibland har transaktioner gjorts med bitcoin, vilket gör det besvärligt för polisen att följa spåret till den som ligger bakom.

– Väldigt ofta finns ingen misstänkt.

Ha inte bråttom!

Polisens råd är att man bör vara på sin vakt, och inte låta sig stressas. Inget bankärende är så brådskande att man måste svara på en länk i ett sms.

– Ska man sköta bankärenden, då kan man logga in på sin internetbank och mejla fram och tillbaka med bankpersonalen där i stället, säger Syberg Falguera.

Micke Larsson/TT

Fakta

Råd för att inte bli lurad av sms-bedrägerier:

Var på din vakt, och stressa inte.

Inget ärende är så brådskande att du behöver klicka på en länk i ett sms.

Leta själv upp telefonnumret till avsändaren! Ring och kolla om utskicket stämmer!

Logga aldrig in med bank-id, eller signera ett köp, enligt en begäran som kommit via sms!

I bank-id framgår alltid vad du signerar. Läs texten noggrant!

Källa: polisregion Väst