CYBERATTACKERNA

Så kan företagen stoppa hackarnas utpressning

Foto av TT

Ett virus laddas ner på datorn. Sedan börjar utpressningen: Betala eller så slås hela systemet ut. Allt fler företag råkar ut för den nya utpressningsmetoden. Men det finns motåtgärder, säger Cybersäkerhetshetsexperten Mikael Johansson till Ny teknik.

Det kallas för Ransomware och är en trojan eller på svenska utpressarvirus. När användaren öppnar ett infekterat mejl krypteras filer på hårddisken. Sedan inleds utpressningen då hackarna kräver pengar för att ta bort krypteringen. Det är en brottslighet som tidigare främst riktats mot privatpersoner men nu råkar allt fler företag ut.

Det finns dock åtgärder som kan stoppa cyberattacker, åtgärder som inte behöver vara stora och kostsamma.

Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis, ger fem tips på åtgärder att implementera för små och medelstora företag för att minimera risken för att utsättas för cyberattacker, skriver Ny Teknik.

1. Ta fram en anti-phishing-strategi

Utbilda personalen till att kunna identifiera phishing-e-postadresser och webbplatser, eller använd e-postsystem med integrerade lösningar mot phishing. Gärna båda!

2. Använd tvåfaktorsautentisering när det är möjligt

Även i sin enklaste form med SMS, minskar det kraftigt risken för "normala" attacker.

3. Uppdatera systemen löpande

Att arbeta med äldre system utsätter organisationen för onödiga risker – det är därför bättre att investera i att uppdatera befintliga system nu än att riskera stora kostnader senare om något skulle inträffa.

4. Implementera ransomware-skydd och antivirussystem

Se till att säkerhetskopiorna inte är tillgängliga för ransomware - behåll dem offline eller på ett fjärrsystem som ransomware-attacker inte kan nå.

5. Gör offentliga webbplatser statiska

De flesta företag behöver inte komplexa innehållshanteringssystem på sina webbplatser - förrenderade statiska sidor fungerar minst lika bra, och kommer vara mycket säkrare.

Nyteknik: Hackarna som tar industrin som gisslan – kan kosta hundratals miljoner