ELKRISEN

Prischock och elavbrott hotar med reaktorstopp

Stoppet på Ringhals 4 förlängs. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Energi (TT-Bloomberg)

Stoppet för reaktor Ringhals 4 förlängs ytterligare två månader, till 31 januari.

Konsekvensen blir högre elpriser i södra Sverige och ökad risk för planerade elavbrott i vinter, enligt en expert.

– Det är väldigt olyckligt. Det här är något marknaden hade befarat och nu kom beskedet, säger Christian Holtz, analytiker vid elmarknadskonsultbyrån Merlin & Metis.

– Det kommer absolut att innebära högre elpriser i södra Sverige. Och också en ökad risk för frånkoppling, tillägger han.

Skada under underhållsarbete

Bakgrunden till det förlängda reaktorstoppet är den skada som skedde på reaktorns tryckhållare i samband med underhållsarbete i augusti. Tidigare gjordes bedömningen att reparationsarbetet skulle ta tre månader, med omstart i slutet av november. Nu är siktet inställt på slutet av januari.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

Den så kallade tryckhållaren som nu gått sönder har till uppgift att hålla trycket så pass högt i reaktorn att vattnet inte kokar. Enligt Anna Collin ska dock möjligheten att få reservdelar i tid vara god.

– Där känner vi oss trygga, vi har ett väldigt bra samarbete med vår leverantör och det arbetet inleddes i princip samma dag som skadan upptäcktes.

Vilka konsekvenser det här ger för den svenska energimarknaden vill inte Anna Collin spekulera i, men konstaterar att Ringhals 3 är i fortsatt drift.

– Ringhals 3 producerar stabilt så vi producerar fortfarande men med halva vår kapacitet.

Tappar viktiga egenskaper

Det frånkopplade Ringhals 4 slår på flera sätt, enligt Christian Holtz. Dels innebär bortfallet att 1 gigawatt i planerbar produktion tas bort i en situation där den så kallade effektbalansen redan är utmanande.

– Det andra är att man tappar de viktiga tekniska egenskaper i elsystemet som en reaktor innebär – framförallt en reaktor i sydvästra Sverige, där behovet är som störst, säger han.

– Det kommer att få till följd att överföringskapaciteten från norra Sverige till södra Sverige förmodligen kommer att reduceras. Systemet blir som helhet mer känsligt för störningar, vilket gör att Svenska kraftnät tvingas reducera överföringskapaciteten från norr till söder, tillägger han.

Tobias Österberg/TT

Joakim Goksör/TT