FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Fortsatta köer – trots ny terminal

De långa köerna på terminal 5 på Arlanda fortsätter. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Resor (TT)

I dag öppnar terminal 4 som är tänkt att avlasta köerna på terminal 5 på Arlanda. Vid sjutiden på onsdagsmorgonen var det dock fortsatt trångt på terminal 5.

– Det är fortfarande ett högt restryck och det märks. Det är en propp nu på morgonen, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia.

– Köerna till säkerhetskontrollen är cirka 45 till 60 minuter långa just nu. Vi räknar med att de lättar fram till lunch, precis som det gjorde i går. Då var väntetiden runt en halvtimme.

På eftermiddagen hade kötiden i säkerhetskontrollen sjunkit till tio minuter.

Att terminal 4 är nu öppen kommer förhoppningsvis att minska trängsel och köer. Gångarna mellan terminalerna är öppen. Det frigör mer yta för resenärerna att vistas på.

– Men det är fortfarande så tidigt på morgonen att vi inte märker om nyöppnandet av terminal 4 har haft någon effekt än, säger Peter Wärring.

En nyhet i och med öppnandet av terminal 4 är att den som reser med enbart handbagage kan använda säkerhetskontrollen i 4:an i stället för den i terminal 5.

– Vi uppmanar fortfarande resenärer att kolla med flygbolaget vad som gäller och när incheckning och bagageavlämning öppnar. Det brukar vara cirka två till tre timmar innan avgång, säger Peter Wärring.

– För att korta kötiden i säkerhetskontrollen ytterligare kan man tänka på att ta av sig jackan och plocka upp dator och vätskepåsar ur handbagaget redan i förväg.

Vivvi Alström/TT