DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Forskning: Så jobbar vi efter pandemin

Bild: Fotograf Erik Cronberg

Att jobba hemifrån ökar effektiviteten initialt men avtar då mer än hälften av arbetstiden läggs på distans, visar forskningen. ”Det är svårt att dra slutsatser om produktiviteten, eftersom det ofta handlar om självupplevd produktivitet”, säger forskaren Linda Weidenstedt till TN.

I en färsk rapport från Internetstiftelsen framgår det att nära 6 av 10 av alla som arbetar vill jobba hemifrån när pandemin är över. Bland de som har jobbat hemifrån det senaste året svarar 9 av 10 att de vill fortsätta med det. Heltidsarbetande som har arbetat hemifrån vill fortsätta med det 2,2 dagar i veckan, visar rapporten ”Svenskarna och Internet 2021”.

Men som arbetsgivare finns det en del att tänka på när det kommer till distansarbete.

Linda Weidenstedt är forskare på Ratio och medförfattare till rapporten ”Framtidens distansarbete och kontor – 12 punkter att beakta”, som är en forskningssammanställning av studier om distansarbete både före och efter pandemin. I rapporten framgår det att effektiviteten hos den som arbetar hemma ökar initialt men avtar då mer än hälften av arbetstiden förläggs på distans. Men Linda Weidenstedt understryker att forskningen visar att upplevelsen av hemarbete skiljer sig åt väldigt mycket för olika personer och att det är svårt att dra några större slutsatser baserat på pandemin.

– Det är svårt att dra evidensbaserade slutsatser om produktiviteten, det är väldigt svårt att mäta eftersom det ofta handlar om självupplevd produktivitet. Vi hade heller inte så mycket distansarbete innan pandemin, vi kan inte generalisera allt som skett under den här perioden. Man kan ha påverkats av oro, social isolering eller av nyhetens behag, säger Linda Weidenstedt.

En slutsats som man däremot kan dra är att alla påverkades olika.

– För vissa var det en fördel att jobba hemma och de presterade bättre, men andra mådde dåligt och istället presterade sämre. Så det man kan säga är att frivilligheten är viktig här.

Forskningen har visat att kvinnor generellt har varit mer positiva till hemarbetet än männen, vilket kan komma att bli en utmaning på arbetsplatser framöver.

– Att män väljer kontoret och kvinnor väljer att jobba hemma kan splittra arbetsteam. Det finns en risk att man inte ser prestationerna hos de som jobbar hemma och att de som är på kontoret får ta sig an de mer spännande utmaningarna. Man kan också fråga sig vad händer med jämställdhet i familjen när kvinnorna är hemma mer. Det kan finnas ett samhällsansvar här att se till så att vi inte blir mindre jämställda.

Linda Weidenstedt är övertygad om att arbetsgivare kommer bli tvungna att erbjuda mer flexibilitet.

– Folk kommer vilja jobba på distans i olika hög utsträckning. Arbetsgivare kommer behöva ha en diskussion med sina anställda om hur de vill jobba framöver. Man kommer att ha en konkurrensfördel om man är villig att erbjuda hybrid- och distanslösningar. Det är svårt att föreställa sig att man skulle återgå till hur det var innan pandemin.

Ledarskap på distans har visat sig kräva andra egenskaper än vad chefsjobbet på kontoret gjort.

– Kontrollerande chefer som gärna detaljstyr får det svårt i den här situationen, den ledarstilen fungerar inte på distans. Här krävs ett mer tillitsfullt sätt att arbeta på där man litar på att alla gör vad de ska.

Internetstiftelsen: Svenskarna och internet

Ratio: 12 punkter om distansarbete efter Covid-19