Black Friday hotas av transportkaos

Höga fraktkostnader och försenade leveranser gör att lagerhyllorna står tomma inför den årliga shoppinghögtiden Black Friday, skriver SvD.

MALMÖ 2020-03-14 Tomma hyllor där det skulle funnits nudlar av olika slag i en ICA butik i Malmö. Varor bunkras i spåren av coromavirusets framfart. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

E-handlaren Robin Westberg säljer bilvårdsprodukter i sin nätbutik GördetmedRW. För SvD uppger han att bolaget har försändelser som skulle varit framme i juni men som ännu inte levererats. Inför Black Friday, som inträffar i slutet av november, kan halva sortimentet påverkas skulle inte varorna hinna fram.

Transportkaoset slår brett mot det svenska näringslivet. 72 procent av de tillfrågade näthandlarna i Postnords senaste e-barometer svarade att de har problem med varuförsörjningen. 23 procent uppgav att de har stora problem.

Leveransproblemen kommer sig av ett flertal anledningar, bland annat både förseningar i tillverkningen och brist på lastbilschaufförer. Inför Black Friday väntas därmed ett avbräck i den vanliga shoppingfesten. Främst drabbas mindre företag.

– Handeln kommer inte att ha det utbud de hade tänkt sig, säger Thomas Jensen, detaljhandelsexpert på Boston Consulting Group, till SvD.

SvD: "Det är en allvarlig kris"