KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Bakläxa för "grön" gas och kärnkraft

Kärnkraftverket i Tihange i Belgien passerades 2015 av cyklisterna i Tour de France. Arkivbild. Bild: Christophe Ena/AP/TT

EU (TT)

Kärnkraft och naturgas kan inte klassas som miljömässigt hållbar energi. Det anser i alla fall berörda utskott i EU-parlamentet som nu vill fälla EU-kommissionens förslag.

Efter många om och men gjorde kommissionen i vintras tummen upp för att åtminstone i vissa fall kunna klassa kärnkrafts- och gasinvesteringar som hållbara.

Men i EU-parlamentet håller man inte med – i alla fall inte när utskotten för miljö (Envi) och ekonomi (Econ) får råda. I en jämn omröstning vid lunchtid i dag röstade 76 ledamöter för att fälla kommissionens förslag, mot 62 för att behålla det. 4 ledamöter lade ner sina röster.

Därmed öppnas vägen för att fälla hela förslaget när resten av EU-parlamentet kommer att hålla en avgörande omröstning i början av juni.

Nöjda och besvikna

– Jag är oerhört glad och stolt. Det finns ingenting hållbart med fossil gas. Det här är ett enormt viktigt steg för en grön omställning, säger svenska ledamoten Emma Wiesner (C) efter omröstningen.

Kollegan Karin Karlsbro (L) är mer besviken.

– Jag är besviken, men framför allt orolig. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi inkluderar kärnkraften som en del av lösningen, både på klimatkrisen och den energisäkerhetskris som Europa befinner sig i, säger Karlsbro.

"Smutsig"

Bland EU:s medlemsländer har det åtminstone tidigare funnits en ganska stark majoritet för taxonomiförslaget. Framför allt har kärnkraften stöd i Frankrike och flera länder i de östra delarna av EU.

Om hela EU-parlamentet säger nej spelar det dock ingen roll vad medlemsländerna säger. Kommissionens förslag måste godkännas av både parlamentet och medlemsländerna för att bli verklighet.

Om det blir ett nej får kommissionen tänka om – och kanske dela på kärnkraften och naturgasen.

– Riktigt hur de har resonerat från början för att slå ihop det kan man ju fundera över. Det är klart att det handlar om strategi. Men om det inte lyckas är det ju fullt möjligt att de försöker dela på det, säger Pär Holmgren (MP) efter dagens omröstning.

Wiktor Nummelin/TT