Bolagsverket kryptosatsar: Testar verifieringstjänst i Ethereum

Bolagsverket, Sundsvall.

Lösningen är en del i myndighetens arbete för ett förenklat uppgiftslämnande och en minskad administrativ börda för svenska företag, rapporterar Di Digital.

Sedan juni har myndigheten arbetat med idén att använda blockkedjeteknologi för att lagra bevis, tillstånd och certifikat. Primärt har man testat den svenska tjänsten True, som använder sig av Ethereum.

Verifikationstjänsten ska underlätta vardagen för företag som behöver hantera en mängd olika bevis och certifikat. Bolagsverket har förhoppningen att man med hjälp av plattformen lättare ska bygga trygga affärsrelationer.

– Istället för att ha alla de här bevisen, som intygar att du är en betrodd företagare, på olika ställen vill vi skapa säker plattform där du som företagare lättare kan samla bevis och certifieringar, säger Erika Sjödin, Bolagsverkets innovationsledare, till Di Digital.

Bolagsverket ska i mars 2023 lägga fram en plan för hur bevis, tillstånd och certifikat kan finnas i blockkedjan och fungera som en riktig verifieringstjänst.

Di: ”Det är mycket administration för nya företagare och vi ville se hur vi kan göra det bättre"